Η εκκλησία της Παναγίας Κανάλας βρίσκεται στη νοτιοανατολική περιοχή της Κύθνου , κοντά στο χωριό Κανάλα, που αποτελεί τη μοναδική περιοχή του νησιού στολισμένη με πεύκα. Κοντά είναι η παραλία Μεγάλη Άμμος με τη χρυσή άμμο και τα κρυστάλλινα νερά.
Περιτριγυρισμένη από αυτό το γραφικό σκηνικό, η όμορφη Ορθόδοξη εκκλησία αντικαθιστά μια παλαιότερη που κατεδαφίστηκε το 1869. Η αυλή της είναι στολισμένη με πέτρινες καμάρες, βεράντες και λουλούδια, με μια γοητευτική πλακόστρωτη πλατεία. Αρχικά, ο ναός ήταν μέτριος σε μέγεθος και είχε υποστεί σημαντικές ζημιές με την πάροδο του χρόνου, λειτουργώντας μάλιστα και ως μοναστήρι κάποια στιγμή, όπως δείχνουν έγγραφα από το Μουσείο Μπενάκη.
Η ιστορία
Το 1869 κτίστηκε ο σημερινός ναός μετά την κατεδάφιση του προκατόχου του. Εντός των τειχών του βρίσκεται η σεβαστή εικόνα της Παναγίας Κανάλα της Βερεφοκρατούσας, χειροποίητη βυζαντινή εικόνα που φέρεται να αποδίδεται στον Απόστολο Λουκά, αν και πιθανότατα είναι δημιουργία του αγιογράφου της Κρητικής Σχολής, ιερέα Εμμανουήλ Σκορδίλη (1575). Αυτή η ευμεγέθης απεικόνιση (1,00 x 0,80 μέτρα) απεικονίζει τη γαλήνια και τρυφερή φιγούρα της Παναγίας που κρατά το θείο βρέφος στην αγκαλιά της.
Ο θρύλος λέει ότι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Κανάλας ανακαλύφθηκε στις ακτές της Κύθνου ένα βράδυ από ψαράδες που είδαν ένα λαμπρό φως. Στην αρχή φοβισμένοι επιχείρησαν να τραπούν σε φυγή αλλά βρήκαν τα δίχτυα μπλεγμένα σε βράχους. Προσευχήθηκαν στην Παναγία για βοήθεια και, ως εκ θαύματος, τους ελευθέρωσε. Καθώς πλησίαζαν, το φως δυνάμωνε, αποκαλύπτοντας μια πύρινη φλόγα που αναδύθηκε από τη θάλασσα, που έφερε την εικόνα της Παναγίας.
Κατασκευασμένο σχολαστικά από έμπειρους τεχνίτες, είναι ένα ακριβές αντίγραφο της βυζαντινής τέχνης, χρησιμοποιώντας την τεχνική της χρυσοτυπίας, όπου αγιογραφικά φύλλα χρυσού 22 καρατίων εφαρμόζονται περίτεχνα για να στολίσουν το φόντο.
Κατά τα τελευταία στάδια παραγωγής, η εικόνα κοσμείται με σκούρα κόκκινη απόχρωση κατά μήκος της περιμέτρου της και τελειώνει με ειδικό βερνίκι για να διατηρεί τη λάμψη της.
Σε φόρο τιμής σε αυτή τη θεϊκή παρέμβαση, οι κάτοικοι του νησιού επέλεξαν να χτίσουν ένα ναό προς τιμήν της, στη θέση που υπέδειξε η Παναγία σε ένα επόμενο όραμα στους ίδιους ψαράδες.
Ένας ετήσιος μεγαλειώδης εορτασμός λαμβάνει χώρα στις 15 Αυγούστου, σε ανάμνηση της ανακάλυψης της εικόνας, που χαρακτηρίζεται από μια πομπή και αναπαράσταση. Την παραμονή σηματοδοτεί η ψαλμωδία του Μεγάλου Εσπερινού και ακολουθεί πανηγύρι στο χωριό με παραδοσιακή μουσική και χορό. Η επόμενη μέρα γίνεται μάρτυρας της εμβληματικής πομπής μέσα στο χωριό.
Η Παναγία η Κανάλα κατέχει την τιμητική θέση της πολιούχου της Κύθνου, με την εικόνα να τιμάται ως θαυματουργή. Είτε κάποιος είναι πιστός είτε όχι, σας συνιστούμε μια επίσκεψη στην εκκλησίαγια να απολαύσετε αν μη τι άλλο, την εκπληκτική θέα. Αφού προσκθνήσετε 'η απλά απολάυσετε τη θέα, μπορείτε να κατεβείτε για μια βουτιά στην Μεγάλη Άμμο.
Φωτογραφίες: Shutterstock, Wikipedia