Άνοιγμα Αρχαιολογικού Μουσείου Κύθνου

Archaeological Museum of Kythnos

Φέτος, (2023) εγκαινιάστηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Κύθνου, ένα όνειρο των κατοίκων του νησιού που πραγματοποιήθηκε.

Το Μουσείο στεγάζεται στο παλαιό, μονοτάξιο, Δημοτικό Σχολείο της Χώρας.

Το αρχαιολογικό υλικό της έκθεσης, προέρχεται από τις μέχρι τώρα ανασκαφές σε διάφορες σημαντικές θέσεις του νησιού, όπως ο οικισμός του Μαρουλά. Οι ανασκαφές γίνονται από τη δεκαετία του ’90 από τον Αλέξανδρο Μαζαράκη-Αινιάν.

Kythnos Archaeological Museum

Συγκεκριμένα, τα ευρήματα προέρχονται από την συστηματική επιφανειακή έρευνα και τις ανασκαφές στην αρχαία πόλη του Βρυόκαστρου, από περισυλλογές και επεμβάσεις σωστικού χαρακτήρα στην ύπαιθρο, όπως μια αγροικία στα Μαϊστράλια και το ιερό της Αγίας Μαρίνας. Επίσης τα εκθέματα προέρχονται από περισυλλογές διάφορων διάσπαρτων ευρημάτων, κυρίως αρχιτεκτονικών μελών από όλες τις περιόδους και από διάφορες τοποθεσίες του νησιού και από την ανασκαφή στην μεσολιθική εγκατάσταση του Μαρουλά.  Όλοι αυτοί οι θησαυροί μαρτυρούν την διαχρονική πορεία του Κυκλαδικού πολιτισμού χιλιάδων ετών.

Τα εκθέματα του Μουσείου της Κύθνου, αποδεικνύουν ένα πολύ υψηλό επίπεδο πολιτισμού και την κομβική σχέση του νησιού, με την ευρύτερη ιστορία του αρχιπελάγους.

Kythnos Archaeological Museum

Τι μπορώ να δω στο μουσείο;

Αξιοσημείωτο είναι να πούμε ότι βρέθηκε ένας θησαυρός από έναν αλαφυραγώγητο ναό των αρχαϊκών χρόνων, με πολυάριθμα χρυσά κτερίσματα αλλά και πολύτιμα μέταλλα, αντικείμενα που χρονολογούνται από τον 7ο έως τις αρχές του 5ο αιώνα π.Χ..

Κάποια ευρήματα, προσδιορίζονται χρονικά στην πρώιμη Εποχή του Σιδήρου και στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Κατά πάσα πιθανότητα, είχαν μεταφερθεί στο νησί κατά την Ελληνιστική Περίοδο.

Kythnos Archaeological Museum

Όταν ο ναός καταστράφηκε και κατέρρευσε οριστικά, το περιεχόμενο φυλάχτηκε και διατηρήθηκε.

Μέσα στο Μουσείο και με την παρατήρηση των εκθεμάτων, οι κάτοικοι της Κύθνου, βαδίζουν στα ίχνη των προγόνων τους κι ανακαλύπτουν ότι είναι πιο πλούσιοι απ’ ότι φαντάζονταν.

Από την άλλη μεριά, οι επισκέπτες, αντιλαμβάνονται το μέγεθος της ιστορίας που κρύβει αυτό το κρυμμένο μυστικό του Αιγαίου και έχουν ακόμα έναν λόγο να είναι ευτυχείς που επισκέφτηκαν το νησί.

Kythnos Archaeological Museum

Που βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείου Κύθνου

Το Μουσείο στεγάζεται στο παλιό Μονοτάξιο Δημοτικό Σχολείο της Χώρας.

Περίοδος λειτουργίας: Απρίλιος έως και Οκτώβριος

Photo Credits: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Προηγούμενο άρθρο Επόμενο άρθρο

Περισσότερα Νέα για την Κύθνο

Έτοιμοι για αξέχαστες διακοπές;

Αφεθείτε στη φιλοξενία μας, και προσφέρετε στο μυαλό και την ψυχή σας την περιποίηση που πάντα λαχταρούσε.