10 πράγματα που πρέπει να κάνετε όταν βρίσκεστε στην Κύθνο

10 things you have to do when in Kythnos - Advice from locals

Η Κύθνος είναι ένα νησί που σας προσφέρει ατελείωτες επιλογές δραστηριότητας. Μπορείτε είτε να κάνετε κάθε μέρα διάφορες δραστηριότητες είτε απλά να χαλαρώσετε σε μία από τις σχεδόν 100 παραλίες του, ή ακόμα και σε όλες αν έχετε χρόνο, και να απολαύσετε τον ήλιο και τα κρυστάλλινα νερά.

Συμβουλές από ντόπιους και ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το νησί αποκαλύπτουν δέκα πράγματα που θα απολαύσετε πραγματικά όταν επισκεφθείτε:

  1. Επισκεφθείτε τα γαλακτοκομεία του νησιού και προμηθευτείτε trimma, tyrovolia και άλλα υπέροχα τυριά που παράγονται στο νησί. Το γαστρονομικό τοπίο του νησιού περιλαμβάνει αρκετά ελκυστικά «σημεία», αλλά περισσότερο ξεχωρίζουν τα περίφημα τυριά της Κύθνου. Το Τρίμμα (ή ζυμωτό, όπως το λένε στη Χώρα) είναι το κορυφαίο προϊόν της τυροκομίας του νησιού. Με ρίζες που χρονολογούνται από την αρχαιότητα, όταν ονομαζόταν Κυθνιώτικο τυρί, το τρίμμα διακρίνεται για τη βουτυράτη γεύση, την ήπια αλμύρα και την ελαφριά ξινίλα του. Είναι ιδανικό συνοδευτικό για τσίπουρο και ενισχύει πολλές τοπικές συνταγές. Από το trimma, μετά από σωστή επεξεργασία, παράγεται η κοπανιστή, το δεύτερο πιο δημοφιλές τυρί του νησιού, με πιπεράτη γεύση και άρωμα που γίνεται πιο έντονο με τον καιρό. Στη λίστα με τα πιο χαρακτηριστικά τυριά της Κύθνου θα βρείτε και τυροβόλι. Αυτή η τοπική παραλλαγή του κλασικού κεφαλοτυριού, που παράγεται κυρίως στο βόρειο τμήμα του νησιού, είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα προϊόντα του.

  2. Εξερευνήστε τις παραλίες και τις σπηλιές του νησιού με καγιάκ. Υπάρχουν πολλές υπηρεσίες καγιάκ διαθέσιμες στο νησί.

  3. Πάρτε μαζί σας σπίτι, τα απίστευτα κεραμικά από τη Χώρα για να τα χρησιμοποιήσετε στο σπίτι σας και θυμηθείτε το νησί. Στη Χώρα της Κύθνου, μέσα στα χαρακτηριστικά σοκάκια της, θα ανακαλύψετε το Εργαστήρι Παραδοσιακής Κεραμικής του Γιώργου Γεωργούλη, που έχει τιμηθεί με βραβείο της UNESCO. Τα χρώματα και τα γυαλώματα που χρησιμοποιούνται στο εργαστήριο είναι φιλικά προς το περιβάλλον και ότι αγοράσετε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε φούρνους μικροκυμάτων και πλυντήρια πιάτων. Υπάρχουν πολλά χρώματα για να διαλέξετε, και κάθε χειροποίητο σκεύος, είτε χρηστικό είτε διακοσμητικό, είναι ένα μοναδικό κομμάτι, καθώς κανένα δύο δεν είναι ακριβώς ίδιο.

    Ο Γιώργος Γεωργούλης ξεκινά τις δημιουργίες του από πηλό, διαμορφώνοντας τα αντικείμενα στον τροχό με τα έμπειρα χέρια του. Στο εργαστήριο θα βρείτε παραδοσιακά αγγεία, βάζα, κανάτες, λεκάνες, πιάτα για δείπνο και σούπα, καθώς και σαλατιέρες ζωγραφισμένες με ψάρι, πιατέλες, πυρίμαχα πιάτα, μικρές γλάστρες, κανάτες νερού και παραδοσιακά λαινιά, μεγάλα πιθάρια αποθήκευσης, μικρά μπολ και κατσαρόλες για τα πιάτα ψησίματος. Κάθε δημιουργία φέρει τη μοναδική υπογραφή και το πάθος του Γιώργου Γεωργούλη για την τέχνη.
  4. Πηγαίνετε για ψαροφαγία στην Άρια στον κόλπο της Αγίας Ειρήνης και απολαύστε τις βουτιές σας, για ουζάκι στο Μπαϊράκι, στην Κατερίνα για μαγειρευτά και κρεατικά, στο Κούτσικο για παϊδάκια, στο καφενείο Θερμιά στη Χώρα που πίνετε καφέ αλλά τρώτε και μεζέδες, στο Mama Do στα Λουτρά για burgers, bao buns, μπύρες, milkshakes, and cocktails, στο αρχοντικό της Μαργιόρας για πρωινό και κυκλαδίτικες γεύσεις, και τέλος στο Γιαγιά Κούκου και στο Χάρτινο Καράβι για φαγητό.
  5. Επισκεφθείτε τη Δρυοπίδα με τα ασβεστωμένα σπίτια με τις κόκκινες στέγες, (σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει συνήθως στις Κυκλάδες, οι στέγες στη Δρυοπίδα είναι φτιαγμένες με κεραμίδια) τις περιποιημένες γλάστρες και τα δύο μουσεία. Το Λαογραφικό και το Εκκλησιαστικό.
  6. Μπείτε στο σπήλαιο Καταφύκι που είναι ένα σύμπλεγμα τούνελ και ανοιγμάτων δίνοντας ένα θεαματικό, σχεδόν μαγικό αποτέλεσμα. Δείτε το δωμάτιο με τους σταλακτίτες και ακούστε τα ονόματα που τους έχουν δώσει οι ντόπιοι, ανάλογα με το σχήμα τους.
  7. Κολυμπήστε στην Κολώνα, την πιο διάσημη παραλία της Κύθνου, όπου ένας μια αμμουδερή χερσόνησος ενώνει δύο στεριές και χωρίζει δύο θάλασσες, με μήκος 230 μέτρα.
  8. Αγοράστε μέλι από την Κύθνο. Είναι ότι καλύτερο θα έχετε δοκιμάσει!
  9. Νοικιάστε ένα σκάφος και περιηγηθείτε στο νησί για να το απολαύσετε από άλλη οπτική γωνία. Τα ενοικιαζόμενα σκάφη VK Ribs και Baiocco Kythnos βρίσκονται στα Λουτρά όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο.
  10. Επισκεφθείτε τις εκκλησίες της Παναγίας Φλαμπουριανής, του Αγίου Ιωάννη και της περίφημης Παναγίας Κανάλας.

Το νησί έχει πολύ καλό φαγητό όπου κι αν πάτε, κάθε παραλία έχει τη δική της ομορφιά και η Κύθνος είναι γεμάτη με 130 ξωκλήσια που μπορεί να σας αρέσουν. Ό,τι και να κάνετε, όπου κι αν πάτε, θα περάσετε υπέροχα γιατί το νησί είναι μαγικό!

Photo Credits: Shutterstock

Προηγούμενο άρθρο

Περισσότερα Νέα για την Κύθνο

Έτοιμοι για αξέχαστες διακοπές;

Αφεθείτε στη φιλοξενία μας, και προσφέρετε στο μυαλό και την ψυχή σας την περιποίηση που πάντα λαχταρούσε.