Η πιο διάσημη παραλία της Κύθνου: παραλία Κολώνα

The most famous beach of Kythnos: Kolona beach

Η παραλία "Κολώνα" στη Κύθνο, είναι ίσως η πιο διάσημη από όλες τις παραλίες του νησιού. Βρίσκεται στον ομώνυμο όρμο, βορειοδυτικά του νησιού, βόρεια από το λιμάνι του Μέριχα κι απέναντι από την επίσης όμορφη παραλία Απόκρουση.

Μετά την Απόκρουση, μέσω ενός σχετικά δύσβατου δρόμου, χωματόδρομου, μπορείτε να προσεγγίσετε την παραλία της Κολόνας. Είναι λίγο δύσκολο αλλά θα σας αποζημιώσει η ομορφιά της και η ιδιαιτερότητά της.

 Η παραλία της Κολώνας, είναι ξεχωριστή κυρίως λόγω της γεωμορφολογικής ιδιαιτερότητας της. Είναι στην  ουσία, μια αμμουδιά, περίπου 240 μέτρων, η οποία ενώνει το νησί της Κύθνου με την βραχονησίδα του Αγίου Λουκά. Η λωρίδα αυτή της αμμουδιάς που ενώνει τις 2 στεριές, μοιάζει με κολώνα, εξ ου και το όνομά της.

Η θάλασσα, βρέχει και τις 2 πλευρές της αμμουδιάς, οπότε έχουμε 2 παραλίες σε μια και μια εξαιρετική και μοναδική εικόνα!

Με τα διαφανή, γαλάζια νερά και την παχιά, χρυσαφένια άμμο της, η παραλία Κολώνα προσφέρει το ιδανικό περιβάλλον για να απολαύσετε τη θάλασσα και το κολύμπι στα καταγάλανα νερά της, ενώ είστε περιτριγυρισμένοι από αυτό το εντυπωσιακό τοπίο. Η τοποθεσία της παρέχει προστασία από τον αέρα και στις δύο πλευρές.

 

Στην άκρη  της Κολόνας, υπάρχει μια ταβέρνα όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τους ντόπιους μεζέδες και πολλά άλλα, ή να πάρετε έναν καφέ και κάτι δροσερό για να πιείτε. Η ταβέρνα εξυπηρετεί και ως beach bar με μουσική, ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Στην δυτική άκρη της "κολώνας άμμου", σε μια μικρή βραχονησίδα, βρίσκεται το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Λουκά. Ακολουθώντας το μονοπάτι προς τον λόφο, μπορείτε να απολαύσετε την πανοραμική θέα και να αποτυπώσετε την εκπληκτική παραλία και τον λιμάνι.

Γενικά, ανεξάρτητα από το πού θα σταματήσετε, η φυσική ομορφιά είναι τόσο μεγάλη που θα καταγράψετε εικόνες που είναι απλά ασυναγώνιστες.

Πώς να φτάσετε στην παραλία Κολώνα:

Από τη θάλασσα:

Πολλοί επισκέπτες επιλέγουν να φτάσουν στην παραλία Κολώνα με θαλάσσιο ταξί από το λιμάνι του Μέριχα, καθώς η οδική πρόσβαση μπορεί να είναι δύσκολη. Η παραλία είναι ένας παράδεισος για τα σκάφη αναψυχής, καθώς η δίδυμη λιμνοθάλασσα προσφέρει προστασία από τους βοριάδες και τις νοτιάδες.

Από τη στεριά ή ακολουθώντας μονοπάτι:

Η παραλία Κολώνα βρίσκεται στα βόρεια του λιμανιού του Μέριχα. Είναι 9 χιλιόμετρα μακριά, περίπου 20 λεπτά με αυτοκίνητο. Μπορείτε να φτάσετε εκεί ακολουθώντας τον δρόμο προς την παραλία της Απόκρουσης και στη συνέχεια συνεχίζοντας αριστερά στον χωματόδρομο. Τα τελευταία 3 χιλιόμετρα μπορεί να είναι δύσκολα, καθώς ο χωματόδρομος είναι αρκετά στενός και κλιμακωτός.

Από τη Χώρα, μπορείτε να φτάσετε στην παραλία διανύοντας 7 χιλιόμετρα, δηλαδή περίπου 17 λεπτά με αυτοκίνητο, προς νοτιοδυτική κατεύθυνση. Στη διασταύρωση προς Μέριχα, συνεχίζετε δεξιά, φτάνετε στην παραλία της Απόκρουσης και από εκεί συνεχίζετε στον χωματόδρομο προς την Κολώνα.

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, μπορείτε να ακολουθήσετε το μονοπάτι προς τον αρχαιολογικό χώρο του Βρυόκαστρου και στη συνέχεια να κατεβείτε στην παραλία της Απόκρουσης. Από εκεί, μπορείτε να συνεχίσετε προς την παραλία της Κολώνα. Υπάρχει επίσης ένα μονοπάτι που ξεκινάει από τη Χώρα και οδηγεί στην Απόκρουση, με μήκος περίπου 4,2 χιλιομέτρων. Από εκεί, μπορείτε να συνεχίσετε προς την Κολώνα. Σε κάθε περίπτωση, καλύτερα να επικοινωνήσετε με το γραφείο πληροφοριών του Δήμου για περισσότερες πληροφορίες.

 Φωτογραφίες: Shutterstock

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Επόμενο άρθρο

Περισσότερα Νέα για την Κύθνο

Έτοιμοι για αξέχαστες διακοπές;

Αφεθείτε στη φιλοξενία μας, και προσφέρετε στο μυαλό και την ψυχή σας την περιποίηση που πάντα λαχταρούσε.